Kjell Meyer om prylar och internet

Kina bäst på internetcensur i världen

leave a comment »

Ett 50-tal länder i världen censurerar internet, men Kina är värst av alla, skriver SvD. Internationella företag som specialiserat sig på att kontrollera internet och invånarna som använder det anlitas av Kina och företagen har blivit allt mer slipade. Nu exporteras censurmetoderna.

På mitten av 1990-talet brukade det heta: ”information want’s to be free” och ”content is king”. Idag är det snarare kungarna som styr innehållet. Yttrandefriheten blir istället ett minne blott efter att förtryckta åsikter funnit en fristad på nätet.

Den bild som idag målas upp är inte ljus. Allt fler länder vill kunna censurera innehållet på nätet, vilket är samma sak som att kontrollera de som publicerar oönskat innehåll. Derek Bambauer är forskare vid Harvard Law School i USA och engagerad i projektet Open Net Initiative. Han håller koll på yttrandefriheten på nätet.

Internetcensuren ger sig på den politiska oppositionen och blockerar porr, droger och till och med humor och värderingar. I en del länder övervakas mail, diskussionsforum på webben och bloggare (med fel åsikter). I andra länder kan inte ens medborgarna koppla upp sig på internet. Hårdast är censuren i Kina, Burma, Iran och Nordkorea, men det har även blivit en norm för demokratier. I Frankrike och Tyskland censurerar Google nazistisk information på samma sätt som Kina utesluter information om Falun Gong.

”Filtreringen ökar för varje år och vi vet att en rad länder har skaffat sig verktyg att blockera information, men inte använt sig av dem ännu”, säger Derek Bambauer till SvD.

Kinas kunskap om hur man kontrollerar internet är idag en affärsmöjlighet för landets specialiserade företag. Kina har tom utvecklat en egen form av internet som från början är enklare att styra. Modellen är nu till salu och länder köper den redan, säger Julien Pain från ”Reportar utan gränser i Paris”.

Men det är värre än så. Kina bygger även nätverk med andra diktaturstater, som till exempel Kuba och Zimbabwe. Det börjar därmed på sikt bli lite svårare för oppositionen att fly till andra länder. Kina är i sammanhanget duktiga på att utnyttja företag och tjänster som Cisco respektive Google och Yahoo för sina egna syften, säger Pain.

”Man ser Kina som framtidens mest expansiva marknad och internetföretagen försöker få sin del av kakan. De kan inte stå emot lockelsen. Men de här företagen förlorar sina själar i Kina. Yttrandefriheten minskar. Jag får oavbrutet rapporter om tillslag mot sajter, bloggare och webbforum. Senast i dag greps en kinesisk cyberdissident som nu hotas av tio års fängelse”, säger Julien Pain.

Kina var tidigt inne på att inte försöka stoppa internet utan istället utveckla metoder för att kontrollera internet så att det blir enklare att kartlägga personer. Kuba gjorde tvärtom och stoppade tillkomsten till nätet. Kubas internet blev snarare ett intranet. Få kan surfa överhuvudtaget, menar Julien Pain.

Nätcensuren sprider sig mycket snabbt över världen, enligt Derek Bambauer som menar att drömmen om de fria internet redan är död. Det kommer att skapas flera olika internet vilka är beroende på var surfaren befinner sig. Du ser en sak i Shanghai och något annat i Paris eller New York.

Rewrite: Kjell Meyer

Annonser

Written by Kjell Meyer

maj 4, 2013 den 9:48 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: