Kjell Meyer om prylar och internet

Svenska antivirusbluffarna jagas av FBI

leave a comment »

Daniel Goldberg på M3 skriver om det svenska företaget Innovative Marketing Incorporated från Ängelholm som med darrande varningsmeddelanden sa sig sälja antivirusprogram, men i själva verket sålde virus. Sedan en tid jagar USA mannen bakom företaget. Sundin finns på FBI:s lista över världens mest eftersökta brottslingar.

Daniel SundinDaniel Sundin (35) och kollegan Sam Jain använde blinkade och ilskna varningsmeddelanden av typen: “Din dator är infekterad” och “En angripare har tagit sig in i din PC”. Företagets antivirusprogram framställdes som medicin, men förvärrade situationen och i bästa fall gjorde programmet ingenting.

”I värsta fall spammade det användarens dator med ännu fler annonser och popup-fönster tills dess att mer pengar betalades in”, skriver Daniel Goldberg.

Under åren 2006 och 2008 misstänks över en miljon personer ha köpt de falska antivirusprogrammen. Enligt en domstol i Chicago drog verksamheten in drygt 600 miljoner kronor år 2010, men antivirusföretaget McAfee uppskattar intäkterna till 1,4 miljarder kronor, enbart under år 2008. Wired skriver att Innovative Marketing Incorporated växte till ett multinationellt bolag med kontor på flera kontinenter. I Ukraina arbetade vid en tidpunkt 600 personer, enligt Wired.

Daniel Sundin och kollegan Sam Jain gömmer sig. De riskerar tillsammans upp till 480 år i fängelse.  FBI ger en hittelön på 130,000 kr till den som ger information som leder till att Daniel Sundin grips. Svensk polis hade tidigare full koll på var Sundin befann sig i Sverige, men agerade inte.

“Han finns i Sverige, och det har vi underrättat FBI om. Men vi utlämnar inte svenska medborgare till USA”, sa Bertil Olofsson, chef för Rikskriminalens internationella sektion, till Aftonbladet.

Kjell Meyer

Annonser

Written by Kjell Meyer

maj 14, 2013 den 12:46 f m

Publicerat i Kjell Meyer internet

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: