Kjell Meyer om prylar och internet

Allt vanligare att regeringar och myndigheter vill påverka Google

leave a comment »

Google

Text: Kjell Meyer, källa: Don Reisinger CNET

Mellan juli och december 2012 fick Google ta emot 2285 förfrågningar från regeringar och myndigheter i världen att ta ned 24,179 innehållselement (sidor, bilder, PDF etc) från Googles sökresultat. Så många förfrågningar har aldrig tidigare inkommit.

I Googles Transparency Report meddelar företaget att de ständiga försöken till politisk censur är besvärande. Många förfrågningar, eller snarare order, är domslut om att ta bort sökträffar som är negativa mot ”regeringsmänniskor” (government officials).

Det är mer vanligt än någonsin att regeringar vill att Google ska ta bort politiskt innehåll i bloggosfären från sökträffarna. Det handlar ofta om blogginlägg som negativt utpekar regeringsfolk och deras associerade.

Google meddelar att ovanligt många förfrågningar om borttagning av sökresultat under 2012 inkommit från Brasilien beroende på valen som hölls i landet hösten 2012. Ryssland var ett annat land som ökade sitt antal förfrågningar. YouTube var målet för 20 länder som ville att Google skulle ta bort sökträffar som pekade på en viss antimuslimsk film.

Google måste inte alls godkänna att sökträffar tas bort. Företagets juridiska chef David Drummond sammanfattar i en blog post vilka riktlinjer som Google har i sammanhanget.

  • Google kräver att förfrågan kan bemötas av Google allmänna policy och att den lämnats in skriftligt och signerats av en myndighetsperson samt att den är relaterad till en tillämplig lag.
  • Google bedömer förfrågans omfattning och kan kräva att förfrågan smalas av för att inte vara för bred.
  • Google kan kräva att myndigheter som utför brottsutredningar använder en fullmakt för att tvinga fram personlig information som finns i privata Google-konton.
  • Google meddelar användare om att en myndighet ställt krav på att sökresultat önskas bli borttagna.

Kjell Meyer

Annonser

Written by Kjell Meyer

maj 21, 2013 den 11:55 e m

Publicerat i Kjell Meyer internet

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: