Kjell Meyer om prylar och internet

Googles femårsplan för autentisering

leave a comment »

Googles utkast på en femårsplan för autentisering vid inloggning har kommit. Google har insett att hög säkerhet kräver på nätet mot nätfiskare kräver samarbete i branschen, skriver Av Anders Lotsson för Säkerhet24.

Problemlandskapet är tufft. Säkerhet har de senaste åren förändrats dramatiskt. Smarta mobiler har blivit vanliga, konton till webbplatser har stulits och verktyg och metoder för kriminellt hackande har blivit bättre, fortsätter Lotsson.

Så vad har Google i pipeline? Google har testat en tvåstegsinloggning som individiullt knyter en viss apparat till en viss kontohavare, men överväger nu att göra mekanismen mer tvingande, det vill säga mindre frivillig. De användare som inte vill ha tvåstegsinloggning på en smart mobil måste lösa en identifieringsuppgift och kan samtidigt tvingas ange lösenord flera gånger. Krångligt alltså.

Istället vill Google att autentiseringsrutinerna läggs in i mobilens operativsystem.

”När en användaren har loggat in på operativsystemsnivå på en Androidtelefon vill Google att inloggningsuppgifterna ska fungera på alla appar och på alla webbsidor som man besöker från mobilens webbläsare.”

Google vill nu att godkända smarta mobiler kan autentisera varandra genom närfältskommunikation (NFC) med ett kryptografiskt protokoll som inte tillåter nätfiske.

Att genomföra den teknik som Google vill föra fram är svårligen genomförbar, enligt Mark Risher, VD på webbsäkerhetsföretaget Impermium. Säkerheten kräver dessutom att majoriteten av webbplatsoperatörer är villiga att börja använda den teknik som Google vill satsa på.

Läs mer på Säkerhet24 om Googles utkast

Kjell Meyer

Annonser

Written by Kjell Meyer

maj 22, 2013 den 11:30 e m

Publicerat i Kjell Meyer internet

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: