Kjell Meyer om prylar och internet

Maker-rörelsen och gör-det-själv-revolutionen

leave a comment »

Steven Johnson ifrågasätter myten om att en innovation är ett ”Eureka moment”. Han menar istället att innovation är som en ”slow hunch” som behöver grogrund i ett nätverk av individer och idéer.

Det skriver Stockholm Makerspace som är en ideell förening som bygger på en idé som växte fram på ett forum på nätet. Sedan april 2012 har föreningen spridit kunskap om ”The Maker movement”. Föreningen har nyligen skaffat en lokal på 283 kvadratmeter nära Drottninggatan mitt i centrala Stockholm.

Vad är ett Makerspace?

”A Makerspace (also called hackspace / fab lab) is a location where people with common interests, often in computers, technology, science, digital or electronic art (but also in many other realms) can meet, socialise and/or collaborate.”

Miriam Olsson-Jeffery på InternetWorld skriver i sin artikel ”Den industriella gör-det-själv-revolutionen” om att maker-rörelsen har vuxit sig allt starkare de senaste åren. Rörelsen kretsar kring en social gör-det-själv-kultur för ny teknik, hantverk och diverse tillverkning.

I sin artikel skriver Olsson-Jeffery om ”The Circuit Hacking Monday” en workshop som pågår på hackarestället Noisebridge i området ”The Mission” i San Francisco, USA. Noisebridge är ett av 100 liknande ställen i USA.

Mitch Altman som leder workshoppen förklarar varför de använder begreppet ”hacking”. Med ordet menar man inte individer som hackar sig in i datorer utan det handlar om folk som bygger apparater som tex datorer. Det påminner om tanken med det gamla 70-talsföretaget Josty Kit där man kunde köpa elektroniska byggsatser.

Idag har det utvecklats till fysiska workshops på fasta fysiska adresser där folk träffas, hjälper varandra och bygger prylar.

”Hackarescenen har exploderat under de senaste sex åren. Alltför länge har människor fått för lite utlopp för sina kreativa uttryck och vi har all­deles för länge haft för få communityn i våra liv. Hackareställen bejakar båda dessa saker”, säger Mitch Altman.

Läs mer i Miriam Olsson-Jefferys artikel

Kjell Meyer

Annonser

Written by Kjell Meyer

maj 27, 2013 den 11:08 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: