Kjell Meyer om prylar och internet

Det Kontantlösa samhället: Svenskarna har ett starkare förhållande till kontanter än vad man trott visar ny undersökning

leave a comment »

Kontantlösa samhälletEnligt en ny undersökning ”Det kontantlösa samhället” använder 8 av 10 kortbetalning varje vecka eller oftare medan 6 av 10 svarade detsamma om kontanter. I och med att samhället digitaliseras förändras våra betalmetoder, men fler av de nya digitala betalmetoderna är dock okända för svenskarna, skriver Internetstatistik.se.

Rewrite: Kjell Meyer

Undersökningen visar att svenskarna har ett starkare förhållande till kontanter än vad vi kanske tidigare trott. Hela 7 av 10 tycker att kontanter är en mänsklig rättighet. Utvecklingen går mot ett samhälle där kontanter blir mer begränsat, men människor har en emotionell koppling till kontakter och är vana att kunna betala med kontanter.

Kontanter som funnits i 1000-tals år har en naturlig stark position som betalmedel, säger Niklas Arvidsson forskare på KTH. Han är specialiserad på betalsystem.

”Vi ser i undersökningen att förtroendet för olika betalmetoder är starkt kopplat till hur länge de har funnits i våra liv”, säger Arvidsson.

”Undersökningen visar att en stor grupp inte känner sig tillräckligt insatta i hur de nya betalmetoderna fungerar men att de nya digitala betaltjänsterna sakta börjar etablera sig” och ”Leverantörerna av de olika digitala betaltjänsterna har ett viktigt informationsarbete framför sig”, säger Lukas O Berg, VD Insight Intelligence.

Vetskap om de digitala betaltjänsterna och betal-apparna har inte penetrerat, men 31% av Iphone-användare använder betalappar åtminstone någon gång per år. Iphone-användare är de mest utvecklade användarna.

Mer resultat i punktform

  • 77% svarar att de har ett högt förtroende för kontoöverföringar via Internet.
  • Förtroendet de nya mobila betaltjänsterna är lägre.
  • Tilliten till nya betalmetoder utvecklas med tid och ökad tillgång till den teknik tjänsterna kräver.
  • Nästan 50% av de tillfrågade tror att Sverige kommer vara ett kontantlöst samhälle inom 20 år.
  • 39% tror att detta aldrig kommer att ske.

Undersökningen utfördes genom telefonintervjuer med 1000 svenskar i åldern 15 och uppåt av Insight Intelligence i samarbete med Västtrafik, .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) och Sigma.

Rewrite: Kjell Meyer

Ladda ner ‘Det kontantlösa samhället’

Annonser

Written by Kjell Meyer

oktober 6, 2013 den 10:15 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: