Kjell Meyer om prylar och internet

Se upp för domänskojare som registrar ditt personnamn eller firmanamn

leave a comment »

Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) varnar nu för att allt fler domänskojare stjäl både privatpersoners och företags domännamn för att sälja tillbaka dyrt. De inriktar sig på välmående företag och individer, skriver Peter Forsman på .SE:s blogg.

”Sedan en tid tillbaka har vi uppmärksammat registreringsflöden där domännamnen följer strukturen för+efternamn.se och där domännamnen vanligtvis motsvarar namnet på massmedialt aktiva svenska privatpersoner”, skriver Forsman.

Stiftelsen noterar även att dessa skojare även registrerar redan etablerade företagsnamn som domännamn. Svenska företagare och privatpersoner överlag drabbas och särskilt de som har bra ekonomi.

Det bästa är att säkra sin verksamhet eller sitt namn sker genom att registrera de domännamn som motsvarar ens namn eller verksamhet. Du kan överklaga tilldelningen av domännamnet i efterhand om du anser att något köpt ditt rättmätiga domänamn. Det kallas ”Alternativt tvistlösningsförfarande”.

Den 23 januari 2014 presenterade stiftelsen ”Internetguide Stoppa Domänskojarna” som hjälper den förutseende att vara ett steg före domänskojarna.

Kjell Meyer

Annonser

Written by Kjell Meyer

januari 26, 2014 den 12:02 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: